Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pierogi z farszem z suszonych śliwek, orzechów włoskich i natki pietruszki

  • Święta

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • mąka pszenna (typ 500) 250g
  • ciepła woda 100ml
  • jajko
  • olej 1 łyżka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • suszone śliwki 150g
  • orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • miód 1 łyżka
  • pietruszka 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Polewa:
  • masło 100g
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

sposób przyrządzenia

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko, olej i ciepłą wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.

Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut, aby zmiękły. Następnie je odcedzamy i drobno siekamy. Orzechy włoskie również drobno siekamy lub kruszymy. W misce łączymy posiekane śliwki, orzechy, miód, natkę pietruszki, cynamon oraz skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy, aż farsz będzie jednolity i aromatyczny.

Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kółka i na środku każdego układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi, formując pierogi, a następnie dociskamy je dokładnie, aby się nie rozkleiły podczas gotowania.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy pierogi partiami i gotujemy przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
Na patelni rozpuszczamy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy cynamon oraz skórkę z pomarańczy, mieszając, aż masło nabierze intensywnego aromatu.
Ugotowane pierogi polewamy karmelizowanym masłem i delikatnie posypujemy szczyptą dodatkowego cynamonu.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0