Pad Thai z krewetkami w omlecie z bazylią tajską
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- czosnek 2 ząbki
- cebula biała 1
- imbir 80 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- krewetki 8
- makaron ryżowy
- słodkie ziemniaki 200 g
- sos rybny 2 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- cukier trzcinowy łyżka
- orzeszki ziemne (niesolone) 2 łyżki
- kiełki fasoli mung garść
- papryczka chili
- tajska bazylia 1 garść
- jajka 2
- limonka 1
sposób przyrządzenia
Obrany czosnek pokrój na cienkie paseczki, cebulę i imbir w słupki i wrzuć do woka lub głębokiej patelni, wlej olej rzepakowy i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al’dente. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.
W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj by go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażonymi składnikami. Następnie dodaj odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz bazylię tajską. Na drugiej patelni usmaż cienki omlet i następnie przełóż na niego pad thai, zawiń do środka. Pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.
Przepis i zdjęcie: Tomek Woźniak