Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Naleśniki z melisą

  • Desery
  • 2
  • 30 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • jajka 2
  • mąka pszenna 230 g
  • szczypta soli
  • mleko 250 ml
  • masło klarowane łyżka
  • sok z pomarańczy 500 ml
  • skórka z 1 pomarańczy
  • pomarańcz lub mandarynka 1
  • sok z 1 cytryny
  • cukier 80 g
  • masło 5 łyżek
  • melisa
  • figi 2
  • miechunki 4

sposób przyrządzenia

W misce połącz jajka, mleko, mąkę oraz sól. Na patelni rozgrzej masło klarowane i rozprowadź uzyskane ciasto. Naleśnika smaż z obu stron. Do drugiej patelni wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę, sól i zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj aż się rozpuści. Na wysokim ogniu gotuj sos przez 10-15 minut aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj cząstki pomarańczy lub mandarynki. Pod koniec dodaj melisę. Naleśniki złóż w kształt trójkąta. Umieść w gorącym sosie. Przełóż na drugą stronę aby sos pokrył cały placek. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-8 minut. Naleśniki przełóż na talerz i podawaj z owocami i świeżą melisą.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0