Naleśniki z melisą
- Desery
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajka 2
- mąka pszenna 230 g
- szczypta soli
- mleko 250 ml
- masło klarowane łyżka
- sok z pomarańczy 500 ml
- skórka z 1 pomarańczy
- pomarańcz lub mandarynka 1
- sok z 1 cytryny
- cukier 80 g
- masło 5 łyżek
- melisa
- figi 2
- miechunki 4
sposób przyrządzenia
W misce połącz jajka, mleko, mąkę oraz sól. Na patelni rozgrzej masło klarowane i rozprowadź uzyskane ciasto. Naleśnika smaż z obu stron. Do drugiej patelni wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę, sól i zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj aż się rozpuści. Na wysokim ogniu gotuj sos przez 10-15 minut aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj cząstki pomarańczy lub mandarynki. Pod koniec dodaj melisę. Naleśniki złóż w kształt trójkąta. Umieść w gorącym sosie. Przełóż na drugą stronę aby sos pokrył cały placek. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-8 minut. Naleśniki przełóż na talerz i podawaj z owocami i świeżą melisą.