Miska z rukwią wodną, jarmużem i kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Potrzebujesz :
- 1 kostkę wędzonego tofu
- 4 łyżki kimchi
- garść strąków groszku
- garść grzybków shimeji
- pęczek rukwi wodnej
- garść kolendry
- jedno opakowanie liści jarmużu
- jedną łodygę selera naciowego
- 60 g suchego ryżu
- 1 marchewkę
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ogórki małosolne
- garść borówek
- sezam
- Sos :
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki pasty miso
- 6 łyżek oleju rzepakowego
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Smaż tofu aż będzie rumiane. W połowie dodaj oczyszczone grzyby i strąki groszku. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Składniki na sos dokładnie wymieszaj w słoiku. W misce na środku ułóż ryż a wokół rozłóż dodatki. Polej sosem, posyp kolendrą i sezamem.