hummus buraczany z pietruszką
- 15 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pietruszka 1/2 doniczki
- ciecierzyca w puszce 400 g
- mały burak 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- feta 8 łyżek
- ziarna słonecznika 6 łyżek
- sól i pieprz do smaku
- garść malin
- sezam do posypania
sposób przyrządzenia
Buraka obierz i umyj, pokrój na mniejsze cząstki. Przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby warzywo było zupełnie przykryte. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż stanie się miękkie. Ciecierzycę razem z zalewą przelej do kielicha blendera. Na suchej patelni podpraż słonecznik, aż się zarumieni. Przesyp go to ciecierzycy. Dodaj porządną szczyptę soli, pieprzu, obrany czosnek, pietruszkę, fetę oraz wystudzony burak.
Całość zmiksuj na gładką pastę, na koniec dopraw przyprawami. Przechowuj w lodówce.
Podawaj w towarzystwie ulubionego pieczywa, z malinami, sezamem i świeżą pietruszką.