Ciasto z żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami i melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka tortowa 200 g
- brązowy cukier 3/4 szklanki
- jajka 5
- orzechy laskowe 50 g
- suszone śliwki 50 g
- świeża lub suszona żurawina 1 szklanka
- śmietana 18 % 180 g
- świeża melisa 1 doniczka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- miękkie masło 150 g
- biała czekolada (opcjonalnie, najlepiej wtedy gdy używamy świeżej żurawiny – dobrze równoważy jej kwaśny smak) 100 g
sposób przyrządzenia
Masło miksujemy z cukrem na gładko. Stopniowo dodajemy jajka i śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wszystko cały czas miksując. Orzechy, melisę i śliwki siekamy w malakserze. Dodajemy do masy, razem z żurawiną. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 min. w temperaturze 180 st. C. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch ciasta, dekorujemy świeżą żurawiną i listkami melisy.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com