Kiedy na zewnątrz pełnia lata, szukamy wszelkich sposobów, by odczuć ulgę od upału.
Chłodzimy się kąpielami, lodami i napojami wypełnionymi po brzegi kostkami lodu… Czy jednak w efekcie to prawdziwa ochłoda dla organizmu od wewnątrz? Co dla niektórych zaskakujące, posiłki i napoje o niskiej temperaturze chłodzą nas krótkotrwale. Są jednak rodzaje żywności o właściwościach wywierających realny efekt chłodzący tkanki organizmu i do tej grupy należą również zioła.

Według tradycji zielarskich jak i tradycyjnej medycyny indyjskiej – zioła i żywność klasyfikuje się jako słodką, kwaśną, słoną, gorzką czy ostrą. Smaki te określają rodzaj ich działania na organizm, które może być rozgrzewające, chłodzące lub neutralne. Działanie chłodzące przypisuje się szczególnie smaku słodkiemu, a najbardziej wyborne z słodkawych ziół, które najlepiej ochładzają i orzeźwiają  to mięta, melisa, szałwia i kolendra. To właśnie po nie najlepiej sięgnąć, gdy temperatury rosną naprawdę wysoko!

Kolendra

Oprócz cytrusowego smaku orzeźwienia kolendra oferuje jednocześnie działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne. Badania sugerują też , że goszcząc regularnie w codziennej diecie może pozytywnie wpływać na poziom glikemii we krwi, co chroni przed spadkami energii, tak często doskwierającymi w trakcie upałów.

Mięta

Bez dwóch zdań to ona jest najbardziej znana z orzeźwiającego działania, dzięki mentolowemu aromatowi. Co więcej zawarte w niej olejki eteryczne mają od dawna znane i wykorzystywane działanie kojące. Świetnie rozluźniają nie tylko mięśnie brzucha, wspomagając dolegliwości trawienne, ale działają również kojąco na nerwy, wprowadzając ciało i umysł w upragnione latem odprężenie. Rześkość mięty, którą czuć intensywnie już w ustach orzeźwia całe ciało.
Nie bez przyczyny miętowy napar króluje wśród napojów w krajach arabskich, gdzie temperatury sięgają naprawdę wysoko. Co ciekawe, napój serwowany jest tam na ciepło!

Melisa

Przyjemnego uczucia ochłody doznamy również dzięki bliskiej siostrze mięty. Melisa jako gwiazda wśród ziół uspokajających i wspomagających odprężenie, działa dodatkowo rozszerzając pory na skórze. W ten sposób świetnie pomaga ochłodzić organizm. Stosowana regularnie poprawi samopoczucie i doda energii na letnie rozrywki.

Szałwia

W upalne dni ochłodzi i zrelaksuje nas również napar z szałwii serwowany i na ciepło i po ostudzeniu, na przykład z kostkami lodu. To wyjątkowe zioło, które jest w stanie poprawić sprawność myślenia, skupienie i pamięć, co potwierdzają badania. Latem, kiedy obowiązki wciąż nas naglą, a upał utrudnia skupienie na pracy napar z szałwii to wspaniałe wsparcie.

Sięganie po zioła o właściwościach chłodzących jest nie mniej ważne niż odpowiednie nawodnienie i dostarczenie elektrolitów. Świetnym naturalnym izotonikiem jest woda kokosowa, którą warto połączyć ze słodyczą świeżych ziół.

Orzeźwiający i nawadniający napój kokosowy

Składniki

– garść kostek lodu
– szklanka wody kokosowej
– kawałki ulubionych owoców egzotycznych (ananas, melon, kiwi)
– liście świeżej mięty, melisy, szałwii lub kolendry

Całość zblenduj lub wymieszaj z posiekanymi liśćmi aromatycznych ziół. Serwuj w pełnym słońcu.