Delikatne chrupiące łodyżki o świeżym słodkawym smaku pełne po brzegi wielu gęstoodżywczych i przeciwzapalnych składników. Takie dokładnie są mikroliście groszku czepnego przypominające nieco strąki cukrowej odmiany tego gatunku.

Mikroliście to młode rośliny zaliczane do rodzaju roślin pomiędzy kiełkami a ziołami. Z racji, że drobne pędy wyrastają z ziarna pełnego substancji potrzebnych do syntezy nowego życia rośliny, mikroliście zawierają skoncentrowaną zawartość składników odżywczych. Badania donoszą, że poziomy witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w mikrozielonych warzywach mogą być nawet dziewięciokrotnie wyższe niż te znalezione w dojrzałych zieleninach! Dzięki skoncentrowanej zawartości korzystnych związków roślinnych mikroliście są bardzo pożywne, a stosowane regularnie mają właściwości zmniejszające ryzyko licznych chorób.

A co konkretnie dla zdrowia oferują mikroliście groszku czepnego?

Witaminy
Bogactwo witaminy C – silnego przeciwutleniacza niezbędnego w procesie syntezy kolagenu – oraz zdrowa dawka całego spektrum witamin z grupy B ważnych dla sprawnej pracy metabolizmu i układu nerwowego.

Minerały
Żelazo, magnez, cynk i miedź – bez ich udziału nie ma szans na prawidłowy przebieg żadnego z życiodajnych procesów, które m.in. dostarczają energię i pozwalają na syntezę tkanek organizmu, w tym silnych włosów, skóry i paznokci.

Białko
Bardzo dobre źródło białka roślinnego z groszku wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych m.in. dla układu hormonalnego, a do tego jest lekkostrawne. To świetna alternatywa dla białka roślinnego ze strączków, które przez wiele osób z problemami układu pokarmowego nie tolerowane.

Błonnik
Obfitość w łatwostrawny błonnik to przepis na prawidłowe trawienie, zdrowie metaboliczne jak i uczucie sytości. To podstawa prewencji i niwelacji stanów zapalnych

Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości mikroliście groszku powinny zagościć na dobre w każdej kuchni. Oto kilka propozycji, jak najlepiej je wykorzystać.

– Zwiększ odżywczość swojej sałatki, wrapa lub kanapki. Upakuj garść drobnych liści groszku na pieczywie czy tortilli, by dodać do posiłku bonusową porcję białka oraz błonnika i zapewnić sobie sytość na długo.
Hojną porcję mikroliści zblenduj w koktajlu. Taki dodatek naturalnych mikroelementów sprawdzi się o wiele lepiej niż niejeden suplement.
Posyp mikroliśćmi zupy krem i przekonaj się, że chrupkość łodyżek i kremowa konsystencja dania wspaniale współgra.
Użyj groszek czepny jako garnish do dań głównych. Stworzy niepowtarzalną warstwę smaku, a także dekorację. Żywy zielony kolor sprawi, że nawet najmłodsi chętnie spałaszują pożywne dania.

Codzienny dodatek mikroliści to idealny przepis na zwiększenie gęstości odżywczej diety bez dodatku nadmiernych kalorii. Na zdrowie!