Sałatka z rukolą, kozim serem i gruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kozi twarożek 200 g
- duża gruszka np. klapsa 1
- rukola garść
- orzech laskowy garść
- miód spadziowy 2 łyżki
- bazylia czerwona kilka listków
sposób przyrządzenia
Rukolę płuczemy, osuszamy i rozkładamy na talerze po kilka liści. W międzyczasie podpiekamy przez kilka minut w piekarniku, lub prażymy na patelni orzechy laskowe (to nada im lepszego charakteru).
Na rukoli układamy kawałeczki koziego sera i cienkie plasterki gruszki bez gniazd nasiennych. Orzechy przecieramy w ściereczce żeby pozbawić je skórki, delikatnie kruszymy w dłoniach i rozsypujemy na talerzu.
Całość polewamy miodem spadziowym i dekorujemy listkami purpurowej bazylii. Gotowe!
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Foto: Kamil Zieliński