Tymianek
- L
- 30 | 100 | 200 | 500 I 1000 G
Potrzebujesz faktury?
Wyślij zamówienie na zamowienie@baziolka.pl
fakturę
Historia
Warunki uprawy
Właściwości
Działanie wykrztuśne i rozkurczowe pozwala z powodzeniem wykorzystywać tymianek przy infekcjach gardła i jamy ustnej.
Jest stosowany jako składnik syropów zarówno na kaszel mokry, jak i suchy. Dodatkowo przynosi ulgę przy problemach trawiennych i dolegliwościach wątrobowych. Jest używany również w kosmetyce przy oczyszczaniu skóry oraz pielęgnacji włosów.
Ciekawostka
Czy wiesz, że: tymianek wraz z majerankiem oregano i innymi ziołami tworzy słynną mieszankę znaną powszechnie, jako zioła prowansalskie?
Tymianek – smaczne ziele, które poprawia urodę
Roślina jest wykorzystywana w kuchni – doskonale smakuje, jako dodatek do marchewki, kurczaka, czy pieczarek. Z listków tymianku można przygotować herbatkę, płukankę do włosów oraz wykorzystać, jako jeden ze składników domowego płynu do płukania jamy ustnej. Tymianek w doniczce to sprzymierzeniec każdej kobiety, której zależy na ładnej i pozbawionej niedoskonałości cerze. Wysokie stężenie antyutleniaczy sprawia, że tymianek dodaje również elastyczności skórze i pomaga wygoić blizny.
Jak cięty świeży tymianek wzbogaci Twoje menu?
Świeży tymianek cięty to aromatyczny dodatek, który wnosi do potraw ziołowy, lekko pikantny smak oraz intensywny, ziemisty aromat. Jego wyraziste nuty sprawiają, że potrawy zyskują głębię i charakter.
Do jakich dań najbardziej pasuje tymianek?
– Zupy i gulasze. Tymianek doskonale komponuje się z zupami, szczególnie kremowymi, i gulaszami. Jego aromat wzbogaca smak dań mięsnych, warzywnych oraz rosołów, nadając im głębię i wyrazistość.
– Pieczone mięsa i ryby. Świeży tymianek jest niezastąpiony przy pieczeniu mięsa i ryb. Doskonale pasuje do kurczaka, jagnięciny, wieprzowiny oraz łososia, dodając im aromatu i podkreślając ich naturalny smak.
– Sałatki. Tymianek to świetny dodatek do sałatek z grillowanymi warzywami, sera feta czy koziego. Jego intensywny smak nadaje sałatkom wyjątkowego charakteru.
– Dania z warzyw. Tymianek wzbogaca smak dań warzywnych, zwłaszcza ziemniaków, pomidorów, cukinii i bakłażanów. Można go dodawać do zapiekanek, ratatouille oraz warzyw grillowanych.
– Sosy i dressingi. Świeży tymianek idealnie nadaje się do sosów, marynat i dressingów. Jego wyrazisty aromat doskonale uzupełnia smak oliwy z oliwek, cytryny, czosnku i innych ziół.