NALEŚNIK PIECZONY Z MIĘTĄ
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- POTRZEBUJESZ :
- 1/2 DONICZKI MIĘTY (DODATKOWO KILKA LISTKÓW DO POSYPANIA )
- 3 JAJKA
- 130 G MĄKI PSZENNEJ
- 120 ML MLEKA
- 1 ŁYŻECZKĘ EKSTRAKTU Z WANILLI
- SZCZYPTĘ SOLI
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- GĘSTY JOGURT
- SEZONOWE OWOCE
- MIÓD LUB CUKIER PUDER
sposób przyrządzenia
PRZYGOTOWANIE:
PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 220 STOPNI. WSTAW DO NIEGO FORMĘ DO PIECZENIA LUB PATELNIĘ ŻELIWNĄ.
W RONDELKU ROZPUŚĆ MASŁO.
MIĘTĘ DROBNO POSIEKAJ.
W MISCE POŁĄCZ JAJKA Z MLEKIEM, SOLĄ ORAZ EKSTRAKTEM Z WANILII. DODAJ MĄKĘ ORAZ MIĘTĘ. CAŁOŚĆ WYMIESZAJ TAK ABY CIASTO BYŁO GŁADKIE.
GORĄCĄ FORMĘ DO PIECZENIA WYSMARUJ DOKŁADNIE MASŁEM.
PRZELEJ POWOLI CIASTO.
PIECZ PRZEZ 20-25 MINUT AŻ NALEŚNIK LEKKO UROŚNIE I SIĘ ZARUMIENI.
W TYM CZASIE UMYJ I POKRÓJ OWOCE.
GORĄCY NALEŚNIK WYSMARUJ JOGURTEM. POSYP OWOCAMI ORAZ MIĘTĄ. POLEJ MIODEM, SYROPEM KLONOWYM LUB CUKREM PUDREM.