Kluski leniwe z tofu i melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Potrzebujesz :
- garść melisy
- 200 g tofu naturalnego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczyptę soli
- 3 łyżki cukru
- 80 g mąki orkiszowej
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- garść malin
- garść owoców kumkwatu pokrojonego w plastry
- kilka łyżek śmietany roślinnej
- kilka łyżek syropu klonowego
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Tofu, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz melisę zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z obiema mąkami, solą i gałą muszkatołową. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Uformuj wałek i pokrój go w cząstki. Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć kluski. Gotuj aż wszystkie wypłyną na wierzch wody. Podawaj ze śmietaną, owocami i syropem.