Chłodnik owocowy z miętą i melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Potrzebujesz :
- 300 g truskawek
- garść borówek
- 500 g wody
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- skórkę startą z pomarańczy
- 4 łyżki cukru
- garść mięty
- garść melisy
- 200 g mleka migdałowego
- 80 g makaronu
- płatki kwiatów jadalnych
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Do garnka wsyp oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki. Zalej mlekiem. Dodaj kardamon, cukier, skórkę pomarańczy i posiekaną miętę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut aż truskawki się rozpadną. Odstaw do wystygnięcia. Możesz przecedzić przez sitko, ale nie jest to konieczne. Zupę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą. Zupę podawaj ze schłodzonym z makaronem, borówkami albo malinami, miętą, melisą i kwiatami.