bowl z amarantusem i kolendą (porcja dla 2-3 osób)
- Fit
- (porcja dla 2-3 osób)
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Potrzebujesz :
- 1 opakowanie amarantusa
- 100 g kaszy pęczek
- 2 łyżki kapusty kiszonej
- pół garści fasolki szparagowej
- pół garści ulubionych grzybów
- 150 g dyni hokkaido
- olej rzepakowy do smażenia
- Sos :
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta cukru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz do smaku
- 20 łyżek napoju sojowego
- 4 łyżki posiekanej kolendry
sposób przyrządzenia
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Wysmaruj ją niewielką ilością oleju i piecz aż będzie miękka w temperaturze 220 stopni. Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie, do momentu aż będzie lekko twarda. Grzyby podsmaż krótko na małej ilości oleju. W misce połącz posiekaną kolendrę z resztą składników podanych na sos. Wszystkie składniki przełóż do miski. Podawaj z amarantusem i sosem.