Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

bliny z rozmarynem

  • Fit

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • Wegański łosoś :
  • 3 marchewki
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli wędzonej i tyle samo pieprzu
  • igiełki z jednej gałązki rozmarynu
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • śmietanę lub jogurt roślinny
  • Ciasto na bliny :
  • 15 g świeżych drożdży
  • płaską łyżeczkę cukru
  • 250 g napoju sojowego
  • szczyptę soli
  • 50 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g oleju rzepakowego plus do smażenia
  • 1-2 pomarańcze

sposób przyrządzenia

Dzień wcześniej obierz marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w cienkie wstążki. Włóż do naczynia żaroodpornego. Polej 2-3 łyżkami oleju, dodaj sól wędzoną i pieprz. Połowę rozmarynu posiekaj drobno. Dodaj do marchewek. Natrzyj je i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.

W naczyniu połącz wodę, resztę oleju rzepakowego, ocet, jałowiec, resztkę rozmarynu i sól. Przełóż do naczynia upieczone marchewki. Przykryj naczynie i wystudzone marchewki wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj napój sojowy o temperaturze 43 stopni i 4 łyżki mąki pszennej. Połącz składniki. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodaj olej, sól i obie mąki. Mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na 1 godzinę, pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron aż placuszek ładnie się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Blinę podawaj z kleksem śmietany, marchewkowym łososiem, świeżo mielonym pieprzem, cząstką pomarańczy oraz rozmarynem.

udostępnij
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping
0