bliny z rozmarynem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Wegański łosoś :
- 3 marchewki
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej i tyle samo pieprzu
- igiełki z jednej gałązki rozmarynu
- 3 ziarna jałowca
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- śmietanę lub jogurt roślinny
- Ciasto na bliny :
- 15 g świeżych drożdży
- płaską łyżeczkę cukru
- 250 g napoju sojowego
- szczyptę soli
- 50 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g oleju rzepakowego plus do smażenia
- 1-2 pomarańcze
sposób przyrządzenia
Dzień wcześniej obierz marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w cienkie wstążki. Włóż do naczynia żaroodpornego. Polej 2-3 łyżkami oleju, dodaj sól wędzoną i pieprz. Połowę rozmarynu posiekaj drobno. Dodaj do marchewek. Natrzyj je i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.
W naczyniu połącz wodę, resztę oleju rzepakowego, ocet, jałowiec, resztkę rozmarynu i sól. Przełóż do naczynia upieczone marchewki. Przykryj naczynie i wystudzone marchewki wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj napój sojowy o temperaturze 43 stopni i 4 łyżki mąki pszennej. Połącz składniki. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodaj olej, sól i obie mąki. Mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na 1 godzinę, pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron aż placuszek ładnie się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Blinę podawaj z kleksem śmietany, marchewkowym łososiem, świeżo mielonym pieprzem, cząstką pomarańczy oraz rozmarynem.