Pierogi z farszem z suszonych śliwek, orzechów włoskich i natki pietruszki
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Ciasto na pierogi:
- mąka pszenna (typ 500) 250g
- ciepła woda 100ml
- jajko
- olej 1 łyżka
- szczypta soli
- Farsz:
- suszone śliwki 150g
- orzechy włoskie 1/2 szklanki
- miód 1 łyżka
- pietruszka 1 łyżka
- cynamon 1 łyżeczka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- Polewa:
- masło 100g
- cukier 2 łyżki
- cynamon 1/2 łyżeczki
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sposób przyrządzenia
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko, olej i ciepłą wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut, aby zmiękły. Następnie je odcedzamy i drobno siekamy. Orzechy włoskie również drobno siekamy lub kruszymy. W misce łączymy posiekane śliwki, orzechy, miód, natkę pietruszki, cynamon oraz skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy, aż farsz będzie jednolity i aromatyczny.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kółka i na środku każdego układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi, formując pierogi, a następnie dociskamy je dokładnie, aby się nie rozkleiły podczas gotowania.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy pierogi partiami i gotujemy przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
Na patelni rozpuszczamy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy cynamon oraz skórkę z pomarańczy, mieszając, aż masło nabierze intensywnego aromatu.
Ugotowane pierogi polewamy karmelizowanym masłem i delikatnie posypujemy szczyptą dodatkowego cynamonu.