Natura najdoskonalej zapewnia nam wszystko to, czego potrzebujemy dla funkcjonowania i zdrowia organizmu. O to nie musimy się martwić!

Jednymi z najbardziej potrzebnych i niezwykle prozdrowotnych substancji aktywnych są antyoksydanty. Nazywane inaczej przeciwutleniaczami, to związki występujące naturalnie w produktach roślinnych różnego rodzaju, a ich największe stężenie oferują nam owoce oraz zioła! Flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy i witaminy – wszystkie z nich wykazują wielokierunkowe działanie na szereg życiodajnych procesów,  wspomagają organizm w zwalczaniu toksyn oraz wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe, immunomodulacyjne, przeciwnowotworowe, hipoglikemiczne i wiele innych. Antyoksydanty mają zdolność regulować aktywność komórkową i zwalczać wolne rodniki, czyli mówiąc prościej, pomagają organizmowi funkcjonować wydajniej, jednocześnie chroniąc go przed czynnikami stresogennymi. Są to nieocenione korzyści, dzięki którym możliwe jest zapobieganie ogólnoustrojowemu stanowi zapalnemu, leżącemu u podstaw rozwoju przewlekłych chorób, w tym bardzo powszechnych obecnie chorób metabolicznych. Codzienny stres, niedosypianie, ubogo odżywcza dieta i mocno ograniczona aktywność fizyczna każdego dnia predysponują organizm do prozapalnych reakcji. Właśnie dlatego włączenie jak największej ilości roślinnych substancji przeciwzapalnych do diety to nieoceniony sposób, aby pomóc organizmowi zachować zdrowie i potencjalnie zmniejszyć ryzyko przewlekłych schorzeń.

By osiągnąć te świetne korzyści zdrowotne warto spożywać nie tylko jak największą ilość substancji przeciwutleniających, ale również jak największą ich różnorodność! Różnorodne antyoksydanty działają ze sobą w synergii, co oznacza, że gdy połączymy kilka rodzajów substancji ich działanie się spotęguje, a my skorzystamy na tym podwójnie! Jednym z prostszych sposobów, by to osiągnąć jest codzienne wzbogacanie talerza w całe spektrum dostępnych świeżych ziół. Również owoce charakteryzują się wysokim profilem ORAC, czyli silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, stąd ich łączenie w kuchni z bazylią, mięta, melisą, szałwią, oregano, tymiankiem czy pietruszką to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy sobie podarować na zdrowie.

Jakie jeszcze korzyści oferują w synergii owoce i zioła?

Pietruszka
Z cytrusami wspomoże oczyszczanie organizmu i wzmocni odporność oraz zasoby żelaza.

Melisa
Z pieczonymi jabłkami czy malinami poprawi trawienie i zadziała kojąco na przewód pokarmowy.

Kolendra
Razem z limonką zwiększy działanie detoksykacyjne i orzeźwiające.

Mięta
W parze z arbuzem spotęguje efekt chłodzący i nawadniający.

Tymianek
Z grejpfrutem wzmocni działanie przeciwzapalne i stabilizujące glikemię.

Rozmaryn
W połączeniu z jagodami zwiększy ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Bazylia
W połączeniu z kiwi wesprze zdrowie hormonalne i poprawi kondycję skóry.

Nie ma na co czekać. Warto korzystać z owocowo-ziołowych, gdy ich dostępność w środku roku jest obfita.