Gdy za oknami zrobiło się już zielono, warto aby na naszych talerzach także pojawiło się więcej tego koloru!

Oprócz zielonych warzyw takich jak szpinak, jarmuż, cukinia czy brokuły, niewątpliwie warto sięgnąć po świeże zioła.

Dodając je do naszych codziennych potraw, nie tylko urozmaicamy naszą dietę, ale także dbamy o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Nowością, która niedawno pojawiła się u Baziółki są mini-zioła. Bazylia, pietruszka i kolendra, które możemy wykorzystać na raz, dodając do ulubionej potrawy i nie marnując ani jednego listka.

Mini-zioła nie posiadają plastikowej doniczki, co sprzyja wspieraniu ekologii oraz zmniejszeniu generowania dodatkowych odpadów plastikowych, które mogłyby trafić do środowiska naturalnego i stanowić zagrożenie dla zwierząt i ekosystemów.

Korzyści świeżych ziół:

– bazylia: to aromatyczne zioło nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale także dostarcza witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości. Dodatkowo, bazylia zawiera olejki eteryczne o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych.

– natka pietruszki: to prawdziwe bogactwo witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, oraz witaminy A, która jest ważna dla zdrowia skóry i wzroku. Dodatkowo, wspiera zdrowie serca i reguluje ciśnienie krwi.

– kolendra: ta aromatyczna przyprawa nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i wspomaga trawienie. Jest również źródłem witamin A i K, które są niezbędne dla zdrowia skóry i kości.

Korzyści zielonych warzyw:

– zielone warzywa są prawdziwym skarbem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy A, C, K, żelazo oraz foliany, które są niezbędne dla zdrowia skóry, wzroku, kości oraz funkcjonowania układu odpornościowego

– zielone warzywa są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapewnia uczucie sytości, co może być pomocne w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała

– niektóre zielone warzywa, takie jak szpinak, brokuły czy rukiew wodna, mają właściwości detoksykacyjne, wspomagając pracę wątroby i oczyszczając organizm z toksyn.

– regularne spożywanie zielonych warzyw może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez regulację poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi oraz redukcję stanów zapalnych.

Badania sugerują, że dieta bogata w zielone warzywa może zmniejszać ryzyko wystąpienia także chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość oraz niektóre rodzaje nowotworów.

Łącząc zielone warzywa ze świeżymi ziołami tworzymy na naszych talerzach prawdziwą bombę witaminową!

Zielony omlet ze szpinakiem, szparagami i mini-ziołami Baziólka to pomysł na wspaniałe śniadanie, po którym energia i dobry nastój na pewno będą Wam towarzyszyły przez cały dzień!

Zielony omlet ze szparagami i mini-ziołami

Składniki:

– 4 jajka bio
– 100g szpinaku baby
– 1 awokado
– 10 szparagów
– 1 łyżka startej mozzarelli
– 1 łyżka startego sera cheddar
– 8 pomidorków koktajlowych
– ulubione mini-zioło Baziółka – bazylia, pietruszka lub kolendra
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę mleka, posiekany szpinak oraz posiekane wybrane mini-zioło Baziółka (bazylia, pietruszka lub kolendra). Doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie blendujemy .

Awokado kroimy w plasterki a pomidorki na połówki.

Ze szaragów odłamujemy twarde końcówki, wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło i przelewamy masę jajeczną. Posypujemy mozzarellą oraz serem cheddar. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu ok.7 minut.

Dwie minuty przed końcem smażenia na omlecie układamy szparagi, pomidorki i awokado.

Przekładamy na talerz i podajemy z  listkami świeżych ziół.