Pełnia lata sprzyja rozkwitowi i odkrywaniu orzeźwiających szaleństw na podniebieniu. Lśniące czerwienią czereśnie i truskawki inicjujące cieknięcie ślinki już na sam widok, lekko kwaskowe borówki i agrest czy jędrne brzoskwinie nie dają przejść obok siebie obojętnie. I choć same w sobie są niezwykle soczyste i pełne słodyczy upchanej w nich przez promienie słońca, to w te upalne dni  zmysły szukają orzeźwienia i lekkości, których sama owocowa słodycz nie zapewni w pełni. Dlatego lato na dobre odmieniają ziołowo-owocowe duety, którym z pewnością nie da się oprzeć.

 

  1. Mięta i arbuz
    Świeża mięta i soczysty arbuz to para doskonała i znana nie od dziś. Zadziorny charakter mięty i soczysty smak kawałków arbuza– wszystko czego potrzebujesz, gdy upał nie daje odetchnąć. Możesz stworzyć pyszną sałatkę z kawałków owocu posypanych siekaną miętą i skropionych sokiem z limonki lub wykorzystać to połączenie przygotowując sorbet czy lemoniadę. To doskonały sposób na obłędną ochłodę.
  2. Bazylia i truskawki.
    Subtelność bazylii i słodycz truskawki dopełniają się najlepiej pod słońcem. Delikatne liście bazylii nadają słodkiej truskawce charakteru, dzięki czemu jej smak zdobywa serce nie jednego smakosza. Bazylia i truskawka wspaniale sprawdzą się w prostych deserach, a dodatek miodu czy wanilii, jeszcze lepiej zaaranżuje to spotkanie smaków. Wypróbuj koniecznie połączenie truskawki z bazylią tajską czy grecką! Miłe zaskoczenie gwarantowane.
  3. Kolendra i mango
    Charakterna i cytrusowa kolendra najlepiej zatańczy na talerzu z egzotycznym mango. Niedbale posiekane liście kolendry dodadzą subtelnej pikanterii mięsistym pomarańczowym kawałkom owocu. Możesz przygotować egzotyczną sałatkę dodając do mango drobne listki kolendry, sok z limonki i odrobinę pikantnego chili. To połączenie sprawdzi się doskonale również w formie salsy do dań na wytrawnie, a nawet jako odżywcze smoothie.
  4. Rozmaryn i brzoskwinie.
    Tej pary trudno nie pokochać. Aromatyczny rozmaryn i lekko kwiatowe słodkie brzoskwinie tworzą niepowtarzalne połączenie zapadające w pamięć na długo. Drobny rozmaryn wplatający się w brzoskwiniowy bukiet doznań smakowych idealnie nada się jako dodatek do kremowych lodów czy delikatnych deserów na przykład na bazie mascarpone. Możesz również upiec brzoskwinie z dodatkiem rozmarynu i miodu i zaserwować je z lodami waniliowymi.

 

Śmiało – skosztuj! Wypróbuj różne kombinacje i eksperymentuj. Lato nie trwa wiecznie…Początek formularza