Zakwas z buraka
Potrzebujesz faktury?
Wyślij zamówienie na zamowienie@baziolka.pl
fakturę
Składniki i alergeny
Wartości odżywcze i zalecenia
Właściwości
Zawiera mnóstwo witamin A, C, K i witamin z grupy B.
Zakwas z buraka powstaje w procesie kiszenia buraków. Można go wykorzystać podczas gotowania barszczu albo pić jako samodzielny napój. Jest smaczny, zdrowy i zaleca się go osobom w każdym wieku. Zawiera mnóstwo witamin A, C, K i witamin z grupy B. Jest w nim też dużo składników mineralnych jak magnez, żelazo i wapń, a oprócz tego jest błonnik, fitosterole, betainy i antocyjany.
Wśród najważniejszych właściwości prozdrowotnych wymienić można wzrost odporności i zapobieganie infekcjom, przez co sprawdza się w sezonie chorobowym i przy zmniejszonej odporności. Picie zakwasu z buraków pomaga w walce z cholesterolem i nadciśnieniem. Ponadto wspiera pracę nerek i wątroby, przyspiesza metabolizm, dodaje energii, poprawia nastrój i koncentracje. Może również zapobiegać depresji. Dzięki zawartym w zakwasie składnikom korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.