Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

TOSTY DYNIOWE Z MIĘTĄ

  • śniadania

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • 2 jajka
  • 6 łyżek puree z dyni
  • 4 łyżki mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ziarna wanilii
  • szczypta soli
  • garść mięty
  • masło klarowane do smażenia
  • syrop klonowy lub miód do polania
  • 6 kromek chałki
  • serek waniliowy
  • 2-3 figi
  • 10 łyżek cukru brązowego

sposób przyrządzenia

Jajka wbij do miski. Połącz żółtka z białkami. Połowę mięty drobno posiekaj. Do jajek dodaj puree z dyni, miętę i mleko. Połącz składniki. Dodaj przyprawy. Cukier wysyp na oddzielny talerz. Na patelni rozgrzej masło. Kromkę dokładnie zatop w jajecznej miksturze. Następnie obtocz w cukrze i smaż z obu stron przez kilka minut aż kromka się zarumieni. Podawaj z serkiem waniliowym, figami, syropem klonowym oraz miętą. Świetnie będzie pasowało gorące kakao.

* Aby przygotować puree z dyni wystarczy obrać, pozbyć się pestek i pokroić dynię w mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować olejem rzepakowym. Przykryć folią i piec w temperaturze 220 stopni aż dynia zmięknie. Wystudzić i za pomocą widelca rozgnieść miąższ. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0