TOSTY DYNIOWE Z MIĘTĄ
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- 2 jajka
- 6 łyżek puree z dyni
- 4 łyżki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ziarna wanilii
- szczypta soli
- garść mięty
- masło klarowane do smażenia
- syrop klonowy lub miód do polania
- 6 kromek chałki
- serek waniliowy
- 2-3 figi
- 10 łyżek cukru brązowego
sposób przyrządzenia
Jajka wbij do miski. Połącz żółtka z białkami. Połowę mięty drobno posiekaj. Do jajek dodaj puree z dyni, miętę i mleko. Połącz składniki. Dodaj przyprawy. Cukier wysyp na oddzielny talerz. Na patelni rozgrzej masło. Kromkę dokładnie zatop w jajecznej miksturze. Następnie obtocz w cukrze i smaż z obu stron przez kilka minut aż kromka się zarumieni. Podawaj z serkiem waniliowym, figami, syropem klonowym oraz miętą. Świetnie będzie pasowało gorące kakao.
* Aby przygotować puree z dyni wystarczy obrać, pozbyć się pestek i pokroić dynię w mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować olejem rzepakowym. Przykryć folią i piec w temperaturze 220 stopni aż dynia zmięknie. Wystudzić i za pomocą widelca rozgnieść miąższ. Przechowuj w lodówce do tygodnia.