Sałata z pieczoną dynią i mikro liśćmi słonecznika
- Sałaty
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dynia hokkaido 140 g
- mikro liście słonecznika
- pomarańcza
- ulubione orzechy
- ser pleśniowy
- czerwona cebula 1
- jarmuż garść
- miód 1,5 łyżki
- musztarda 1,5 łyżki
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- oliwa 8 łyżek
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
sposób przyrządzenia
Dynię umyj i pokrój na średniej wielkości kostkę. Włóż do naczynia żaroodpornego, skrop niewielką ilością oleju i piecz w temperaturze 200 stopni aż dynia zmięknie. Słonecznik i jarmuż umyj. Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Orzechy podpraż przez 3 minuty na suchej patelni. Aby przygotować sos wlej do miski oliwę, dodaj miód, musztardę oraz ocet. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałaty ułóż w misce i polej sosem.