świąteczna SAŁATA Z RUKWIĄ wodną I PIETRUSZKĄ
- Sałaty
- 4 porcje
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny 3 łyżki
- kurkuma szczypta
- musztarda 2 łyżki
- pasta chili pół łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- jajka na twardo 2
- fioletowe ziemniaki 8-10
- olej rzepakowy 10 łyżek
- pietruszka garść
- sól
- rukiew wodna pęczek
- jarmuż garść
- kapary
- bratki do ozdoby
sposób przyrządzenia
Ziemniaki umyj. Włóż do garnka. Zalej wodą i od zagotowania gotuj przez 10 minut. Odcedź. Wystudzone pokrój na mniejsze części. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, posyp posiekaną pietruszką, dodaj sól oraz pieprz. Wymieszaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-30 minut aż warzywa się zarumienią. Rukiew i oraz jarmuż umyj. Jarmuż wymasuj, pozagniataj, dzięki temu nie będzie twardy. W misce umieść rukiew, jarmuż, kapary, przekrojone jajko oraz upieczone ziemniaki. Dodaj sos i całość delikatnie wymieszaj. Posyp bratkami.