UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Spaghetti z kurkami, bobem i rukolą

składniki

  • makaron 300 g
  • kurki 300 g
  • bób 300 g
  • rukola Garść
  • orzechy nerkowca garść
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • czosnek 2 ząbki
  • dobra oliwa kilka łyżek
  • sól, pieprz

sposób przyrządzenia

Bób myjemy , gotujemy na parze i obieramy ze skórki. Kurki dobrze czyścimy i delikatnie myjemy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurki, chwilę smażymy aż puszczą sok. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i bób. Chwilę razem wszystko smażymy. Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na oddzielnej suchej patelni podprażamy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy nerkowca. Dodajemy je do makaronu razem z posiekaną natką pietruszki i rukolą. Przed podaniem każdą porcję makaronu dodatkowo skrapiamy dobra oliwą.
Przepis: Grzegorz Łapanowski. Fot: Kamil Zieliński

udostępnij