UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Sałatka z rukolą, kozim serem i gruszką

składniki

  • kozi twarożek 200 g
  • duża gruszka np. klapsa 1
  • rukola garść
  • orzech laskowy garść
  • miód spadziowy 2 łyżki
  • bazylia czerwona kilka listków

sposób przyrządzenia

Rukolę płuczemy, osuszamy i rozkładamy na talerze po kilka liści. W międzyczasie podpiekamy przez kilka minut w piekarniku, lub prażymy na patelni orzechy laskowe (to nada im lepszego charakteru).

Na rukoli układamy kawałeczki koziego sera i cienkie plasterki gruszki bez gniazd nasiennych. Orzechy przecieramy w ściereczce żeby pozbawić je skórki, delikatnie kruszymy w dłoniach i rozsypujemy na talerzu.

Całość polewamy miodem spadziowym i dekorujemy listkami purpurowej bazylii. Gotowe!

Przepis: Grzegorz Łapanowski
Foto: Kamil Zieliński

udostępnij