Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pietruszka

  • L I XL
  • 30 | 100 | 500 | 1000 G
5,70 

Potrzebujesz faktury?
Wyślij zamówienie na zamowienie@baziolka.pl

Chcę
fakturę
Ma charakterystyczny korzenny, nieco gorzki smak. Liście gładkie odznaczają się silniejszym aromatem od kędzierzawych, które z kolei lepiej nadają się do dekoracji. Świeży aromat i mocny smak decydują o tym, że pietruszka świetnie sprawdza się w większości potraw. Dodana tuż przed podaniem, intensyfikuje smak sosów i sałatek.

Historia

Roślina znana od tysiącleci. Po raz pierwszy została znaleziona w Grecji na skalistych zboczach. Stąd jej botaniczna nazwa „petroselinum”. Pochodzi od słowa „petro”, co oznacza kamień. Dzisiaj uprawiana jest na całym świecie, zarówno na wielohektarowych plantacjach, jak i kuchennych parapetach.

Warunki uprawy

Pietruszkę dekoracyjną lub karbowaną można z powodzeniem uprawiać na domowym parapecie. Roślina najlepiej rośnie w doniczce w glebie żyznej, przepuszczalnej i stale lekko wilgotnej. Gdy jest sucho, pietruszka w doniczce wymaga dodatkowego nawadniania. Najlepiej postawić roślinę na spodku i trzymać przy oknie, gdzie jest duża ilość naturalnego światła.
udostępnij

Właściwości

Pietruszka polecana jest jako wsparcie układu odpornościowego ze względu na dużą zawartość witaminy C.

Kanapka posypana świeżą natką, to doskonałe wsparcie w walce z infekcją i przeziębieniem. Dobrze też sprawdzi się przy dolegliwościach dróg moczowych, gdyż działa moczopędnie. Charakterystyczne zielone liście ułatwiają trawienie i odtruwają organizm.

Ciekawostka



Czy wiesz, że: pietruszka pomoże szybko usunąć przykry zapach z ust po zjedzeniu obiadu i przywróci świeżość oddechu? Można rzuć jej listki lub przygotować z nich esencjonalny napar, by skutecznie odświeżyć jamę ustną.

Natka pietruszki w doniczce – najlepsza na przednówku i przez cały rok

Listki pietruszki są niezastąpionym dodatkiem do zup – szczególnie klasycznego rosołu – dań z makaronem, czy sosów. Najważniejszym składnikiem tradycyjnego już polskiego pesto jest właśnie… pietruszka! Świeże zioła mogą być dodawane również do koktajli i past kanapkowych. Roślinę warto postawić w swojej kuchni na przednówku, gdy po zimie potrzebny jest zastrzyk energii. Pietruszka w doniczce jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia oraz innych witamin i elektrolitów.  Jest także polecana, by w naturalny sposób wyrównać poziom żelaza w organizmie.

Jak cięta świeża pietruszka wzbogaci Twoje menu?

Świeża pietruszka cięta to wszechstronny dodatek, który wnosi do potraw świeży, lekko pieprzny smak oraz jasny, zielony aromat. Jej delikatne, ziołowe nuty sprawiają, że dania zyskują na świeżości i atrakcyjności.

Do jakich dań najbardziej pasuje pietruszka?

– Sałatki. Świeża pietruszka doskonale komponuje się z różnorodnymi sałatkami. Jest niezastąpiona w tabbouleh, a także świetnie wzbogaca smak sałatek z pomidorami, ogórkami czy burakami.

– Zupy. Pietruszka to klasyczny dodatek do zup. Jej świeże liście doskonale uzupełniają smak rosołu, zupy pomidorowej, jarzynowej oraz bulionów, nadając im wyrazisty aromat.

– Dania mięsne i rybne. Świeża pietruszka wzbogaca smak potraw mięsnych i rybnych. Świetnie nadaje się do posypania pieczonego kurczaka, wołowiny, a także grillowanych ryb, dodając im świeżości i lekkości.

– Sosy i dressingi. Pietruszka jest idealnym składnikiem do sosów i dressingów. W połączeniu z czosnkiem, oliwą z oliwek i cytryną tworzy pyszny sos gremolata, który doskonale uzupełnia smak wielu dań.

– Dania z warzyw. Świeża pietruszka świetnie komponuje się z daniami warzywnymi, takimi jak pieczone ziemniaki, grillowane warzywa, czy warzywne zapiekanki. Jej ziołowy smak podkreśla naturalną słodycz warzyw.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0