Ravioli z lubczykiem, smażone z bazylią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- jajka 1
- żółtka 2
- białko (do posmarowania) 1
- oliwa 1 łyżka
- sól 1/2 łyżeczki
- groszek 1/2 puszki
- twaróg półtłusty 1/2 opakowania
- cebula 1
- świeży lubczyk doniczka
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- masło
- świeża bazylia kilka gałązek
sposób przyrządzenia
Farsz: cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zarumienienia. Groszek (bez zalewy), twaróg, podsmażoną cebulę, przyprawy i lubczyk umieszczamy w misce i miksujemy blenderem (nie miksujemy na gładką masę, tylko „z grubsza” – nada to przyjemnej tekstury nadzieniu.
Ciasto: mąkę przesiewamy i solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko i żółtka. Zagniatamy ciasto, dodając ewentualnie 2-3 łyżki wody. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut. Ciasto dzielimy na 3-4 części (dla wygodniejszej pracy) i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, w kształcie prostokąta, na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka smarujemy białkiem, na posmarowanej połówce układamy po łyżeczce nadzienia, w odstępach takich by można było swobodnie wyciąć kształt.Przykrywamy drugą połową ciasta, dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem, formą do ciastek lub radełkiem wycinamy serca, kwadraty (lub inne dowolne kształty) z ciasta, z farszem znajdującym się w jego środku.
Zagotowujemy wodę (z dodatkiem soli), wkładamy porcję ravioli i gotujemy przez około 4-5 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztapiamy łyżkę masła, oliwy lub oleju kokosowego na patelni, dodajemy garść posiekanych liści bazylii. Ravioli wyjmujemy z garnka i wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, mieszamy i podsmażamy. Podajemy posypane tartym parmezanem i sosem pomidorowym.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com