Pasta nero z wędzoną makrelą, kaparami i pietruszką oraz lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- makaron barwiony sepią 250 g
- mięso oddzielone z dużej wędzonej makreli 1
- biała cebula 1
- czosnek 2 małe ząbki
- śmietanka kremówka 180 ml
- wytrawne wino 30 ml
- posiekana papryczka chili łyżeczka
- kapary 1 łyżka
- pietruszka 1/3 pęczka
- lubczyk 1/4 pęczka
- skórka z połowy cytryny
- sok z cytryny kilka kropel
- starty parmezan 1/3 szklanki
- owoce kaparów 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
sposób przyrządzenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę ze szczyptą soli i posiekaną cebulą. Kiedy się zeszkli, dodajemy papryczkę chili, skórkę cytryny oraz wyciśnięty czosnek i smażymy na małym ogniu około siedem minut. Następie podlewamy winem i dodajemy połowę przygotowanej (tj. oddzielonej od skóry i ości) makreli. Dusimy wszystko razem przez pięć minut, po czym dodajemy śmietankę i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszając odparowujemy sos przez jeszcze przez chwilę. W międzyczasie gotujemy makaron, postępując zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odsączamy go na durszlaku, a kilka łyżek wody z gotowania wlewamy na patelnię z sosem. Następnie dodajemy dobrze odsączone kapary, posiekane świeże zioła i resztę ryby (w możliwie największych częściach). Mieszamy delikatnie, tak aby nie rozpadła się na zbyt drobne kawałki. Dorzucamy na patelnię makaron oraz starty parmezan. Mieszamy całość aż połączy się równomiernie i od razu serwujemy. Każdą porcję dekorujemy owocami kaparów, garścią świeżych ziół i ewentualnie dodatkowym parmezanem.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
http://www.coutellerie.pl/