Quesadillas z pietruszkowym hummusem i czerwonym szczawiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pasta tahini 4-5 łyżek
- czosnek 2 ząbki
- ciecierzyca z puszki (odsączona) 250 g
- oliwy 1/2 szklanki
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- posiekane listki pietruszki 1/2 doniczki
- mąka pszenna 3 szklanki
- oliwa 1/3 szklanki
- gorąca woda 1 szklanka
- sól 1 łyżeczka
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę przygotowanej wody.
Ze składników wyrabiamy ciasto, zostawiamy na godzinę pod folią spożywczą. Odrywamy niewielkie kulki, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez kilka minut z obu stron.
Placki smarujemy hummusem, dodajemy szczaw, ugotowane jajko i awokado.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com