Galette z pomidorami, bazylią i majerankiem
- 2
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj majeranek i wbij jajko. Wrzuć masło i całość szybko zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulę i ją spłaszcz. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki aby się ogrzało. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Przełóż do miski i wymiesza z solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła. Ułóż ciasno pomidorki. Zawiń końce ciasta. Wstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni tryb góra – dół. Ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 45-50 minut aż tarta będzie rumiana.