Majeranek to jedno z najważniejszych ziół w polskiej kuchni. Ma charakterystyczny, lekko słodkawy i korzenny aromat, który doskonale podkreśla smak wielu potraw. W dawnych czasach nazywano go „ziołem radości”, bo wierzono, że poprawia nastrój i koi nerwy.

Właściwości zdrowotne majeranku:

– wspiera trawienie i łagodzi wzdęcia,
– działa rozkurczowo i uspokajająco,
– wspomaga przy przeziębieniach i kaszlu,
– wzmacnia odporność.

Majeranek najczęściej znamy z kuchni – dodaje się go do rosołu, zup strączkowych czy bigosu. Ale świetnie sprawdzi się również w naparach – herbata z majeranku działa rozgrzewająco i pomaga na bóle brzucha.

Majeranek w kuchni

To zioło szczególnie lubi się z cięższymi, tłustymi daniami, bo nadaje im lekkości.

– Zupy: grochówka, żurek, barszcz biały.
– Mięsa: wieprzowina, kiełbasy, pieczenie.
– Dania wegetariańskie: fasola, soczewica, gulasze warzywne.
– Napoje: napar z majeranku świetnie działa przy przeziębieniu.

Szaszłyki w marynacie z majerankiem

Składniki (na 6 porcji):

– 500 g piersi z kurczaka
– 1 mała kolba kukurydzy (pokrojona w grubsze kawałki)
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 cukinia
– 1 czerwona cebula
– kilka plastrów świeżego ananasa

Marynata:

– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy (np. sarepskiej lub dijon)
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 mała papryczka chili (drobno posiekana) lub ½ łyżeczki chili w proszku
– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
– 1 doniczka świeżego majeranku Baziółka
– sok z ½ cytryny
– sól i pieprz do smaku

Kurczaka kroimy w większą kostkę i wkładamy do miski.

W miseczce łączymy składniki na marynatę  – oliwę, musztardę, obie papryki, posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany świeży majeranek. Całość dokładnie mieszamy.

Mięso zalewamy marynatą, mieszamy i odkładamy na godzinę do zamarynowania (można także na całą noc).

W tym czasie przygotowujemy warzywa – kolbę kukurydzy kroimy w grubsze plastry, papryki w kwadraty, cukinię w półplasterki, cebulę w ósemki, a ananasa w kostkę.

Następnie nadziewamy składniki na patyczki do szaszłyków, układając je na przemian: kawałek kurczaka, warzywo, ananas, kukurydza i znów kurczak.

Gotowe szaszłyki układamy na grillu lub patelni grillowej i pieczemy około piętnastu–dwudziestu minut, co jakiś czas obracając i smarując resztą marynaty.

Podajemy gorące, najlepiej z lekkim dipem jogurtowym albo pikantnym sosem chili.