Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Zupa z rukwi wodnej z porem i ziemniakami

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • rukiew wodna 4 doniczki
  • masło 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • duża cebula 2
  • por (tylko jasne części) 2
  • ziemniak 3
  • czosnek ząbek
  • bulion (warzywny lub drobiowy) 1 litr
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna 1

sposób przyrządzenia

Masło z oliwą rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, pory i smażyć aż będą miękkie, ale nie zaczną się rumienić. Dorzucić obrane i pokrojone ziemniaki. Zalać wszystko bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Pod koniec gotowania dorzucić listki z 3 doniczek rukwi wodnej (usuwając sztywne łodyżki). Wszystko zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i dorzucić listki rukwi z ostatniej doniczki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić dodatkowo bulionem. Podawać od razu skropioną sokiem z cytryny i ewentualnie łyżką śmietany.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0