Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Zielona zupa ze szczawiowymi chipsami

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • cebula 2
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • jarmuż 3-4 garści
  • szpinak 3-4 garści
  • czerwony szczaw 2 doniczki
  • bulion 2 litry
  • ryż arborio 1/4 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • owego
  • sól i pieprz
  • szczaw kilka listów
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki

sposób przyrządzenia

W garnku rozgrzej oliwę, pokrój w kosteczkę cebulę i podsmażaj, aż zacznie się złocić. Zmniejsz ogień, dolej 2-3 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś cebulę do uzyskania karmelowego koloru. Od czasu do czasu zamieszaj.
Ugotuj ryż, gdy będzie prawie gotowy wrzuć do niego jarmuż. Pogotuj 2-3 minuty.
Odcedź, wmieszaj szpinak i czerwony szczaw. Dodaj duszoną cebulę, zalej bulionem, zagotuj i zmiksuj.
Chipsy: W małym rondelku rozgrzej olej, uważaj, aby nie zaczął dymić. Chwyć listek za ogonek i cały czas trzymając, zanurz w oleju. Ostrożnie, bo olej może pryskać! Po kilku sekundach wyciągaj i układaj na papierowym ręczniku.
Smacznego!

Zdjęcie i przepis: Malgorzata.Motecha-Pastuszko

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0