Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Wytrawne gofry ze szczawiem, pieczonym burakiem, serem kozim i granatem

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mleko 2 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • jajka 2
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • hummus 2-3 łyżki
  • niewielkie buraki 3
  • ser kozi
  • listki buraka liściastego 1 doniczka
  • listki czerwonego szczawiu 1 doniczka
  • nasiona granatu

sposób przyrządzenia

Buraki pieczemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki.

Z granatu wyjmujemy nasionka.

Gofrownicę rozgrzewamy.

Żółtka oddzielamy od białek i przelewamy do miski, do której dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i oliwę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gofrownicę smarujemy oliwą i wylewamy porcję ciasta, smażymy do zarumienienia. Każdego gofra zaraz po usmażeniu przekładamy na kratkę do studzenia (aby były chrupiące, ważne jest, aby nie miały bezpośredniego kontaktu z podłożem w trakcie studzenia).

Po wystudzeniu każdego gofra przekrawamy na pół, smarujemy hummusem, kładziemy plasterek buraka, listki buraka liściastego, liście szczawiu czerwonego, plasterek koziego sera i nasionka granatu. Przykrywamy drugą częścią gofra.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0