UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Wspomnienie lata, czyli owoce pod ziołową kruszonką

składniki

  • śliwki ok 300 g
  • brzoskwinie 3
  • mięta (drobno posiekana) 3/4 pęczka
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • kardamon i gałka muszkatołowa porządna szczypta
  • zimne masło pokrojone w kostkę 100 g
  • mąka orkiszowa 3/4 szklanki
  • cukier mniej niż 1/2 szklanki
  • ulubione lody do podania

sposób przyrządzenia

Mąkę, miętę, cukier i masło szybko ze sobą połącz na kruszonkę. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie umyj i pokrój owoce w nieregularne cząstki. Wcześniej pozbądź się pestek. Posyp przyprawami i wetrzyj w owoce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posyp owoce kruszonką i piecz przez ok 30-40 minut aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną. Podawaj z lodami.

udostępnij