UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Warzywa korzeniowe pieczone z miodem, orzechami, pietruszką, rozmarynem i sosem tahini

składniki

  • marchewka 2
  • korzeń pietruszki 2
  • seler 1/2
  • ulubione orzechy garść
  • świeża pietruszka garść
  • świeży rozmaryn 2-3 gałązki
  • pasta tahini 2 łyżki
  • czosnek (przeciśnięty przez praskę) 1/2 ząbka
  • czosnek 1/2 całe ząbki
  • sok z cytryny łyżkę
  • miód 2 łyżki
  • sól i pieprz szczypta
  • sezam łyżka
  • olej do smażenia
  • woda kilka łyżek

sposób przyrządzenia

Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Warzywa obierz i umyj. Pokrój w nieregularne cząstki. Włóż do naczynia żaroodpornego, polej 4-5 łyżkami oleju, miodem, dodaj sól, pieprz i rozmaryn. Nieobrany czosnek zmiażdż i dodaj do warzyw. Piecz przez ok 45- 60 minut co jakiś czas mieszając. Na suchej patelni podpraż orzechy aż się zarumienią. W małej miseczce umieść pastę tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka łyżek wody i sok z cytryny. Rózgą połącz składniki, jeśli sos jest za gęsty dodaj wodę. Warzywa posyp sezamem, dodaj pietruszkę i orzechy, polej sosem.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com

udostępnij