Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta z kremem tymiankowym i świeżymi figami

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka szklanka
  • zimne masło 1/2 kostki
  • cukier 1 łyżka
  • jajka 1
  • bułka tarta do wysypania formy
  • sól duża szczypta
  • mascarpone 150 g
  • śmietanka 30% 150 g
  • kozi twarożek 150 g
  • tymianek pęczek
  • ulubiony miód 2 łyżki
  • świeże figi
  • borówki garść

sposób przyrządzenia

Ciasto:
Mąkę przesiej. Wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Wszystko szybko przesiekaj zimnym nożem, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń folią i odstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tart wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Rozwałkuj i wylep ciastem przygotowaną formę. Na ciasto połóż papier do pieczenia, wysyp na niego fasolę i piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij papier z obciążeniem i podpiekaj jeszcze kilka minut aż ciasto się lekko zezłoci. Odstaw do wystudzenia.
Krem :

Krem:

Śmietankę zagotuj  z kilkoma gałązkami świeżego tymianku  (część zostaw do dekoracji tarty). Podgrzewaj jeszcze kilka minut. Odstaw do schłodzenia. Dzięki temu śmietana przejdzie bardziej smakiem i zapachem tymianku. Do miski wrzuć kozi twarożek i serek mascarpone. Dodaj śmietanę i 2 łyżki miodu (wcześniej usuń z niej tymiankowe gałązki) i ubij razem na puszysty krem. Odstaw na kwadrans do schłodzenia. Rozsmaruj krem na kruchym spodzie. Ułóż na wierzchu pokrojone w kawałki świeże figi. Posyp całość solidną  porcją borówek i ułóż resztę tymianku. Przed podaniem skrop tartę ulubionym miodem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0