Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta z bazyliowym kremem, marchewką, cukinią i oregano

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka pszenna 220 g
  • masło 125 g
  • jajka 1
  • sól 1/2 łyżeczki
  • twaróg mielony 350 g
  • listki bazylii 1/2 doniczki
  • jajka 1
  • podsmażona posiekana cebulka 1/2
  • czosnek 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku
  • średnia marchewka 3
  • duża cukinia 1
  • oregano kilka gałązek

sposób przyrządzenia

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko i szybko ugniatamy. Kulkę ugniecionego ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty (25 cm). Wysypujemy wierzch ceramicznymi kuleczkami lub nakłuwamy ciasto widelcem (spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa serowa:
Twaróg miksujemy blenderem z bazylią, jajkiem, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Marchewki obieramy i obieraczką wykrawamy paski. Cukinie myjemy i również wykrawamy paski.
Na ostygnięty spód tarty wykładamy masę serową i układamy na wierzch zwinięte paski marchewki z cukinią. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy świeżymi listkami oregano.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0