Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta karmelowa z jabłkami i rozmarynem

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • żółtka 4
  • masło 150 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 1 łyżka
  • jabłka 1 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn 1 doniczka
  • dodatkowo:
  • karmel 5 łyżek
  • bułka tarta 2 łyżki

sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odrywamy 1/3 ciasta i obie części odkładamy do lodówki na 30-40 min. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon i gałązki rozmarynu. Prażymy do momentu, aż jabłka się rozpadną. Odstawiamy do ostygnięcia. Formę na tartę o średnicy ok 30 cm smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy spód większą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 min. Wyciągamy formę, posypujemy ciasto bułką tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy (gałązki rozmarynu wyciągamy) i polewamy karmelem. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzchu jabłek. Ponownie wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 30-35 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0