UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Szpinakowo-lubczykowe ciasto z kremem śmietankowym i łososiem

składniki

  • mrożony szpinak 450 g
  • jajka 4
  • lubczyk 2 doniczki
  • sól i pieprz do smaku
  • serek śmietankowy (np Almette) 3 opakowania
  • orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • wędzony łosoś 100 g

sposób przyrządzenia

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy. Dodajemy listki lubczyku z 2 krzaczków,żółtka jajek, sól, pieprz i miksujemy blenderem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze szpinakiem i lubczykiem. Ciasto rozsmarowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 2 cm. Pieczemy ok 12 minut. W tym czasie siekamy orzechy i dodajemy do serka, całość mieszamy.
Wędzonego łososia podpiekamy chwilę w piekarniku, żeby zrobił się „kruchy“ (nabierze jaśniejszego koloru i jego części będą od siebie łatwo odchodzić). Gdy ciasto się upiecze, wykładamy je do wystudzenia. Po wystudzeniu, z połowy ciasta wykrawamy metalowymi foremkami koła, drugą połowę smarujemy grubo serkiem, na wierzch układamy łososia i ponownie smarujemy serkiem. Wycięte koła kładziemy na wierzch serka i ponownie celujemy foremką, wykrawając koła tym razem z całości.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij