UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Ślimaki drożdżowe z pesto z bazylii greckiej

  • 4 porcje
  • 2 godz.

składniki

  • suszone pomidory 6
  • bazylia grecka 1 pęczek
  • pomidory malinowe 2
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • orzechy ziemne garść
  • świeża papryka chili pół
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier łyżeczka
  • świeże drożdże 30 g
  • ciepła woda 280 ml
  • starty parmezan garść
  • jajko 1
  • żółtko 1

sposób przyrządzenia

W misce rozetrzyj cukier z drożdżami. Wlej wodę i dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj i przykryj ściereczką na 15 minut. Wsyp resztę mąki, wbij jajo i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite oraz elastyczne. Odstaw na 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Pomidory ponacinaj i zalej wrzątkiem na 10 minut. Do miksera wrzuć orzechy, bazylię, pomidory suszone, papryczkę, czosnek i oliwę. Pomidory obierz ze skórki i włóż do blendera. Zmiksuj na nieregularne pesto. Dopraw solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wysmaruj pesto i posyp parmezanem, zostaw odrobinę sera do posypania na koniec. Zawiń ciasto od dłuższego boku. Pokrój w kilkucentymetrowe „ślimaki”. Przygotuj okrągłą foremkę do pieczenia. Ułóż w niej ciasno bułeczki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na koniec posyp serem. 

 

udostępnij

Bazylia grecka idealnie
komponuje się z: