UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Sałata z pieczonymi warzywami i mikro listkami

składniki

  • mikro listki jarmużu 1 opakowanie
  • mikro listki słonecznika 1 opakowanie
  • seler naciowy 1 łodyga
  • rozmaryn 1 gałązka
  • tymianek 4 gałązki
  • pietruszka 2 korzenie
  • marchewka 2
  • por 1
  • jabłko 1
  • mały seler 1
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir 2 cm
  • olej rzepakowy 6-7 łyżek
  • płatki chili 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy 5 łyżek
  • sól i pieprz porządna szczypta
  • sezam 1-2 łyżek
  • na sos:
  • ulubiona musztarda 1 czubata łyżeczka
  • olej ryżowy 4-5 łyżek
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • syrop klonowy 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

sposób przyrządzenia

Marchewki, pietruszki oraz bulwę selera umyj, obierz i pokrój w nieregularne kawałki. Jabłko i por umyj i pokrój w cząstki. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa i jabłko wrzuć od foremki do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym i sosem sojowym. Natrzyj czosnkiem, imbirem i posiekanym rozmarynem. Dodaj tymianek. Posyp solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Piecz w temperaturze 210 stopni aż warzywa zmiękną i się zarumienią (ok 50-60 minut). W miseczce połącz musztardę, ocet, syrop i olej. Dopraw solą oraz pieprzem. W misce umieść warzywa, dodaj mikrozioła i posiekany w plasterki liść selera. Skrop olejem i całość wymieszaj. Posyp sezamem.

udostępnij