Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Risotto z groszkiem, miętą i szałwią

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ryż do risotto 300 g
  • zielony groszek opakowanie
  • mięta 1/2 pęczka
  • szałwia 2 garści
  • ser pleśniowy typu blue małe opakowanie
  • szalotka 3
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion 900 ml
  • cydr jabłkowy 250 ml
  • masło 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

sposób przyrządzenia

W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekaną szalotkę. Smaż przez chwilę. Wrzuć posiekany czosnek i ryż. Podsmaż przez minutę, cały czas mieszając. Wlej cydr. Jak ryż wchłonie cały płyn, dodawaj po 2 łyżki bulionu. Kolejne dwie dodaj dopiero wtedy gdy ryż wchłonie płyn. Na koniec dodaj masło. Na oddzielnej patelni rozgrzej olej, wrzuć listki szałwii i smaż aż będą chrupiące. Jeśli masz młody groszek dodaj go do risotto. Jeśli używasz mrożonego, ugotuj go wcześniej. Zamieszaj delikatnie risotto z groszkiem, posiekaj miętę, porwij ser i dodaj do dania. Risotto podawaj z szałwią i jedz od razu.

Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0