UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Pomidorowe ciasto z miętą i melisą

składniki

  • świeże pomidory 400 g
  • jajka 2
  • cukier brązowy 100 g
  • mąka orkiszowa 490 g
  • mięta duża garść
  • olej rzepakowy 125 g
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kardamon 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa porządna szczypta
  • melisa duża garść
  • owoce leśne dwie garści
  • biała czekolada 180 g
  • olej kokosowy 2 czubate łyżki

sposób przyrządzenia

Pomidory włóż do wrzątku na 3-5 minut. Obierz ze skórki. Zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej rzepakowy i pomidory. Połącz. Wsyp mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Zmiksuj. Dodaj posiekaną melisę (zostaw kilka listków do dekoracji). Wmieszaj delikatnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 13×23 cm i piecz przez 60 minut, aż patyczek po włożeniu w ciasto będzie prawie suchy. Ciasto przestudź. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej kokosowy. Połącz. Polej ciasto. Owoce umyj. Udekoruj ciasto miętą, melisą i owocami.

udostępnij