UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Pikantna, smażona wołowina z tajską bazylią, ryżem kokosowym i warzywami

składniki

  • ryż jaśminowy 200 g
  • woda 200 ml
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • mielona wołowina 500 g
  • czosnek 4 ząbki
  • papryczka chili 2
  • listki tajskiej bazylii 1 doniczka
  • kłącze startego imbiru 5 cm
  • sos rybny 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • sałatka:
  • mała młoda cukinia 8
  • posiekany czosnek 1 ząbek
  • listki tajskiej bazylii
  • ocet ryżowy 2 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • prażone orzeszki ziemne 100 g

sposób przyrządzenia

Ryż ugotować w wodzie zmieszanej z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, imbir i chili. Dodać wołowinę i smażyć aż zbrązowieje i będzie „sucha”. Dodać sosy, cukier, listki bazylii i podsmażać jeszcze chwilę. Cukinie pokroić na cienkie plasterki. Zmieszać posiekany ząbek czosnku z cukrem oliwa i octem. Polać cukinie i dodać listki bazylii, posypać orzeszkami ziemnymi.

Zdjęcie i przepis: Ola Szwarc i Zosia Różycka

udostępnij