Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Jajka pieczone w awokado z lubczykiem, tymiankiem i pietruszką

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • awokado 1
  • jajka 2
  • suszone pomidory 4
  • tymianek kilka gałązek
  • pietruszka kilka gałązek
  • lubczyk kilka gałązek
  • szczypiorek kilka gałązek
  • czarnuszka (lub sezam)
  • pestki dyni
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Awokado myjemy i przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, poszerzamy powstały po pestce otwór (najlepiej łyżeczką) i układamy w naczyniu żaroodpornym, tak, żeby połówki stabilnie leżały.
Wbijamy jajka do powstałego wgłębienia i pieczemy do póki jajka się zetną (ok. 20-25 min.). Po upieczeniu wyciągamy awokado i układamy na jego krawędzi pokrojone suszone pomidory, zioła, czarnuszkę i pestki dyni. Solimy i pieprzymy według uznania.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij

Jajka pieczone w awokado z lubczykiem, tymiankiem i pietruszką

Danie idealne na smaczne śniadanie lub wieczorną kolację! Wystarczą warzywa, świeże zioła i nieco cierpliwości. Do tego sytość zapewnią jajka pieczone w awokado. To za ma obłędne właściwości, które doceni twój organizm. Obfituje w sterole roślinne, praktycznie nie zawiera cholesterolu, a do tego świetnie wspomaga. Jest cennym źródłem antyoksydantów, reguluje pracę wątroby i układu nerwowego. Wychodzi więc na to, że przepis na pieczone awokado z lubczykiem, świeżym tymiankiem i pietruszką prosto z doniczki, to idealny sposób na udany i zdrowy posiłek!

 

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0