UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Grillowany kurczak po hawajsku z kolendrą i pietruszką

składniki

  • udko kurczaka 3-4
  • sok z ananasa (może być z puszki) 1 szklanka
  • plastry ananasa
  • sos sojowy 1/2 szklanki
  • bulion 1/4 szklanki
  • starty imbir 2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeża pietruszka garść listków
  • kolendra kilka gałązek

sposób przyrządzenia

Mieszamy w misce sok z ananasa, sos sojowy, bulion, imbir, czosnek i pietruszkę. Odlewamy 1/2 szklanki, a resztę wlewamy do naczynia hermetycznie zamykanego i umieszczamy w nim udka z kurczaka (wcześniej umyte i osuszone). Wkładamy do lodówki i marynujemy minimum 4 godziny (najlepiej zostawić na noc). Grillujemy w folii z resztą marynaty i plastrami świeżego ananasa. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.

udostępnij