Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Czekoladowe ciasto na oliwie z kremem chałwowym z rozmarynem

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • oliwa z pierwszego tłoczenia 150 ml
  • gorąca woda 130 ml
  • jajka 3
  • pełnoziarnista mąka pszenna 130 g
  • drobny cukier trzcinowy 200 g
  • gorzkie kakao 50 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • masło 200 g
  • rozmaryn garść (ok 8 szt) gałązek
  • jasna tahini 70 g
  • serek mascarpone 200 g
  • cukier puder 180 g
  • chałwa 80 g
  • sól szczypta
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • sok z cytryny kilka kropel
  • świeża figa 1
  • rozmaryn do przybrania

sposób przyrządzenia

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy rozmaryn i gotujemy około dziesięć minut na małym ogniu. Odsączamy, dokładnie wyciskając zioło na sitku. Masło schładzamy z powrotem do stałej konsystencji – studzimy przez około dwadzieścia minut, a następnie przekładamy do zamrażarki lub lodówki (wówczas na trochę dłużej).

Aby przygotować ciasto, mieszamy w dużej misce oliwę, jaja oraz cukier. Z pomocą miksera ubijamy je razem na puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiewamy kakao i dodajemy do niego gorącą wodę. Mieszamy szybko widelcem aż utworzy się jednolita kremowa pasta. Dodajemy ją do masy jajecznej, wlewamy też ekstrakt waniliowy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Całość miksujemy krótko do połączenia składników. Małą tortownicę (około 17 cm) smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy kilka minut w tortownicy, następnie wyciągamy, odwracamy do góry nogami (wyrównując w ten sposób górkę, która rośnie podczas pieczenia) i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Schłodzone rozmarynowe masło ubijamy z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy pastę tahini, mascarpone, ekstrakt waniliowy oraz sól i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Próbujemy, doprawiamy do smaku cytryną. Na koniec mieszamy łyżką z posiekaną chałwą. Odstawiamy do schłodzenia.

Ostudzone ciasto kroimy długim nożem z piłką na cztery równe blaty. Krem dzielimy w misce na trzy równe części i dwie z nich przeznaczamy na przełożenie blatów. Pozostałą jedną trzecią przykrywamy ciasto z wierzchu. Na górze układamy figi i świeży rozmaryn. Przed samym podaniem obsypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
www.coutellerie.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0