UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Cykoria z szynką parmeńską, kozim serem i groszkiem czepnym

składniki

  • cykoria 2
  • masło klarowane 2-3 łyżki
  • ulubione orzechy garść
  • ser kozi 80 g
  • groszek czepny garść
  • szynka parmeńska 3 plastry
  • natka pietruszki pęczek
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • czosnek 1 ząbek
  • płatki chili 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy 45 ml
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Orzechy posiekaj na nieregularne kawałki. Do blendera wrzuć pietruszkę, sok wyciśnięty z pomarańczy, czosnek, chilli i olej. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą oraz pieprzem. Szynkę rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Cykorię umyj i przekrój na pół. Podsmaż cykorię z jednej strony. Podawaj z ją polaną sosem, z serem, szynką i groszkiem czepnym.

udostępnij