UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Ciasteczka maślane z malinami i miętą

składniki

  • masło 125 g
  • jajka 1
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 1/2 szklanka
  • zmielone migdały 1 szklanka
  • maliny 150 g
  • suszone daktyle 20 g
  • listki mięty 1/2 doniczki

sposób przyrządzenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Maliny miksujemy blenderem z daktylami i miętą. Masło, ekstrakt z wanilii, cukier i migdały miksujemy mikserem. Dodajemy jajko i przesianą mąkę, ponownie miksujemy. Z powstałej masy odrywamy nieduże kawałeczki, formujemy z nich kulki (jeśli ciasto zbyt się klei, możemy podsypać mąką), po czym spłaszczamy w dłoni i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ciastkach odciskamy stempelkiem wgłębienia, w które wykładamy  mus malinowo-miętowy. Pieczemy ok 12 min (do zarumienienia).

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij